RESDUNG - HERBA & TERAPI GHURAH RESDUNGHerba Terapi Ghurah Resdung
[Kaedah Alami secara traditional Merawat Resdung @ Sinus]

Anda mempunyai masalah kerap bersindengkuran yang kronikbatukgatal-gatal hidungmatatelinga dan mukadan terasa sakit kepala

Atau anda mengalami salah satu @ lebih tanda-tanda seperti dibawah?

 Hidung tersumbat dan berbau busuk?
 Gatal-gatal di kawasan muka, telinga, mata dan hidung?
 Hidung kerap berair walaupun tidak selsema?
 Kerap bersin terutama di waktu pagi?
 Rasa berat muka atau sakit terutama di kawasan antara mata?
 Sakit tekak sacara berpanjangan serta berulang?
 Mengalami demam atau rasa tidak sedap badan secara berpanjangan?
 Kerap sakit kepala atau migraine?

 PAKAR MENYELESAIKAN MASALAH  RESDUNG & SINUS ANDA !!!HERBA TERAPI GURAH RESDUNG [5 GRAM] - RM30.00 
 UNTUK 30 KALI @ LEBIH KEGUNAAN
KAPSUL HERBA RESDUNG - RM35.00 [21 KAPSUL]

 SET COMBO [HERBA TERAPI & KAPSUL RESUNG]
RM60.00 FREE POSTAGEHERBA TERAPI GURAH RESDUNG

Kesan Penggunaan Herba Gurah Resdung, Ledir-lendir yang tersekat pada rongga hidung akan dikeluarkan melalui teknik Ghurah Resdung.

CLICK UNTUK INFO:
Utusan Online RISIKO RESDUNG <<<< 
ALAHAN <<<< 
  
Tanda-tanda resdung diatas muncul secara berulang terutama di waktu pagi, cuaca sejuk, tempat berhabuk, selepas mengambil makanan laut, belacan, budu, cencalok dan sebagainya. Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda tersebut, kebarangkalian anda mempunyai penyakit resdung dan jika dibiar belarutan, masalah resdung boleh menyebabkan kecacatan. Sehingga memerlukan rawatan pembedahan yang mana kosnya lebih tinggi.


Apa Itu Penyakit Resdung@ Sinus?
Resdung ialah radang pada rongga-rongga sinus di dalam tulang muka yang bersambung dengan hidung. Biasanya lendir dihasilkan oleh rongga-rongga ini pada setiap masa dan akan mengalir kedalam hidung. Jika saluran sinus ini tersumbat, lendir tersebut akan terkumpul dan akan menjadi pekat seterusnya akan menyebabkan membiakkan kuman bakteria dan jika dibiarkan berterusan tanpa sebarang rawatan resdung akan menyebabkan kesihatan anda mula terjejas.
manakala pada tahap yang kronik, penyakit resdung boleh memberi kesan kepada telinga sehingga menyebabkan seseorang itu pekak malah boleh menghilangkan deria bau.
Apa yang lebih menakutkan, jika dibiarkan tanpa sebarang rawatan, resdung sebenarnya boleh mengundang maut akibat masalah komplikasi pada otak.

Punca Sinusitis (Resdung)
Pelbagai punca menyebabkan sinusitis. Punca yang paling kerap adalah selesema biasa berlanjutan yang tidak dirawat lalu menyebabkan jangkitan bakteria pada sinus.
Rinitis yang teruk, berulang dan tidak dirawat juga boleh menyebabkan sinusitis kerana alahan pada hidung akan mengganggu bahagian sinus.
Sinusitis turut boleh berlaku jika pesakit pernah mengalami kecederaan pada tulang hidung atau keretakan pada tengkorak.
Tulang rawan yang bengkok mungkin terkena pada bahagian sinus lalu menyebabkan jangkitan kuman.
Selain itu, apa saja yang mengganggu sistem penyaliran mukus dari sinus akan menyebabkan sinusitis.

Perubahan cuaca sejuk, alahan, masalah sistem imun seperti virus HIV dan pesakit kanser yang menjalani kimoterapi juga boleh menjadi penyebab sinusitis.
Alahan.  Iaitu terhadap jenis makanan tertentu, habuk, parasit (demodex) dan kutu.
  • Apabila anda mengalami alahan, daging yang bertindak sebagai penapis udara didalam hidung akan membengkak. Seterusnya, ia menyebabkan pergerakan udara tak dapat dikeluarkan. Kalau udara tu tak dapat keluar, ia pastinya akan terkumpul kat dalam tu. Kesannya, kulat akan tumbuh dan kawasan dalam hidung menjadi semakin membengkak. Anda yang pernah mengalaminya pasti tahu tahap kesakitannya.
  • Struktur hidung yang tidak normal, yang mungkin diakibatkan oleh tulang hidung retak atau patah ketika kemalangan boleh menyebabkan seseorang mendapat penyakit resdung. Bagi sesetengah orang yang mempunyai struktur tulang hidung yang ” senget ” tidak lurus (deviated nasal septum), risiko untuk mendapat resdung adalah tinggi.
  • Kerosakan atau sakit gigi di bahagian gusi atas boleh menyebabkan penyakit resdung. Kuman atau bakteria yang berasal dari kerosakan atau sakit gigi boleh merebak dengan mudah ke rongga sinus dan menyebabkan resdung. Hal demikian kerana kedudukan gigi gusi atas amat berdekatan dengan rongga sinus. Rongga sinus yang terdapat di dalam tulang pipi (dikenali sebagai maxillary sinus) merupakan rongga yang paling kerap mendapat sinutisis akibat kerosakan gigi.

Read more...